september 2020

  21
  aug.
  -
  15
  nov.
  Project Aquaponics
  installation
  Project Aquaponics

  Tegen 2050 zal de wereldbevolking oplopen tot 9.7 miljard mensen, waarvan bijna 70% zal wonen in stedelijk gebied. Door deze alsmaar groeiende bevolkingsdruk wordt de vraag naar duurzame alternatieven voor voedselvoorzieningen groot. Traditionele landbouw gaat vaak gepaard met overmatig gebruik van meststoffen en pesticiden, verarming van de bodem en hoge watervoetafdruk. Deze installatie toont hoe de duurzame toekomst van landbouw er kan uitzien gebaseerd op nature-inspired oplossingen, beter gekend als biomimicry.

  Kort samengevat bootst dit aquaponics systeem een natuurlijk ecosysteem na, waarbij water met de uitwerpselen van de vissen wordt opgepompt naar de planten, waar het door een ecosysteem aan bacteriën op de wortels (ook wel het rhizosfeer microbioom genoemd) wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor de planten. Hierdoor wordt het water gezuiverd en kunnen de vissen genieten van vers water. Door het sluiten van deze kringloop combineert aquaponics principes van aquacultuur (kweken van waterdieren) met hydroponics (kweek van planten op water). Dergelijk systeem wordt reeds beperkt op grotere schaal toegepast, door bijvoorbeeld visteelt te integreren in een tuinbouwbedrijf.

  De voordelen in vergelijking met traditionele landbouw zijn legio: tot wel 90% procent minder water verbruik, geen gebruik van meststoffen of insecticiden, niet afhankelijk van de grond, het weer of de seizoenen, lokale productie, minder landgebruik (ook door bv. in de hoogte te werken), minder werk en onderhoud,...

  • vr 21 aug. - zo 15 nov.
  • 14:00 - 15:00
  01
  sep.
  -
  31
  okt.
  Project oesterzwammen
  installation
  Project oesterzwammen

  Een oud kasteel, dikke muren, vochtige kelders, schimmels en… paddenstoelen? De oudste en permanente bewoners van het Duivelsteen bevinden zich in de crypte en gaven de nodige inspiratie voor het oesterzwammen project, waarbij we samen met enkele inwoners van de Renoboot aan de oude dokken oesterzwammen kweken in de crypte van het kasteel.

  Eén van de grootste organische ‘afval’-stromen in onze samenleving is koffiegruis. Nu belandt dit zwart goedje maar al te vaak op de vuilnishoop, maar wat als je de restanten van je dagelijkse kopje kunt omtoveren tot een ware lekkernij? Koffiegruis blijkt nog tal van nutriënten te bevatten waar paddenstoelen met veel plezier van smullen. Daarna draaien we de rollen om en kunnen we genieten van deze Duivelse oesterzwammen gekweekt op Gentse koffieprut. Kan niet beter toch?!

  • di 01 sep. - za 31 okt.
  • 14:00 - 14:00