Van Eyck Reloaded

Van Eyck Reloaded

Dit is Van Eyck Reloaded. Een project waarbij we biologie en biotech vermengen met kunst en loslaten op thema’s die onze geliefde schilder bezig hield. Want Jan Van Eyck was meer dan dat: hij was een een genie die wetenschap met kunst combineerde in zijn Lam Gods. Een geleerde die zich bezighield met thema’s die 600 jaar na datum, nog brandend actueel zijn: Het eeuwige leven (health), de relatie tussen mens en dier (food), schoonheid van kleuren (color) en de constante zoektocht naar nieuwe materialen (materials). Want wat als zijn fontein van het eeuwige leven in ons DNA te vinden is? Of wat als we een Lam Gods konden kweken in het lab om zo onze zonden te vergeven? En wat met het groeien van kleuren en canvassen om ons eigen bio-retabel te maken?

Met deze 4 thema’s willen we bruggen slaan: van Jan Van Eyck tot nu. Van biotech tot bio-art. Dit project wil tonen wat mogelijk is indien kunst en wetenschap samen gebruikt worden om onze bio-toekomst vorm te geven. Welkom in de wereld van biologie en kunst.

Wij zijn GLIMPS.bio

Wij zijn GLIMPS.bio

GLIMPS.bio is een Gents bio-innovatie bureau dat positieve impact creëert via biologie. We geloven dat biologie the next big thing is en willen alvast mee het pad effenen naar een bio gebaseerde toekomst, naar een circulaire (bio-)economie binnen onze sociale en planetaire grenzen. Met GLIMPS.bio bekleden we een unieke positie als stimulator en facilitator in het samenbrengen van 3 verschillende werelden: bio-design, bio-tech and bio-x circular economy. Een combinatie die vonken geeft. Want enkel door creativiteit, ondernemerschap en wetenschap te combineren kom je tot future-proof innovatie die een positieve impact kunnen creëren.

Meer info over wat we doen? Check www.glimps.bio

Corona

Corona

Ontzettend boeiende tijden om een project te doen rond biotech en microbiologie - dat is het minst dat je kan zeggen - , maar ook Van Eyck Reloaded ontsnapte niet aan de bijhorende maatregelen en alle gevolgen van dien. Na een grondige herwerking van het programma is het project nu omgedoopt naar ‘Van Eyck Reloaded - Corona Edition’, waarbij wordt ingezet op een virtuele Living Art-exhibition, Social Distance - en Bubble-workshops, wekelijkse online lezingen en debatten, masterclasses van thuis uit en een giftshop met je eigen microbiome als cadeau.

Nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor microbiologie. Elk kind weet nu wat een virus is, hoe het zich verspreidt en waarom handen wassen en het dragen van een mondmasker zo belangrijk is. Heel de wereld kijkt mee over de schouders van de wetenschappers naar de nieuwste innovaties binnen de biotech om deze crisis aan te pakken. Een enorme opportuniteit voor GLIMPS om ons bio-enthousiasme kwijt te kunnen en kennis te delen, maar tegelijkertijd ook een even enorme opgave om alle angsten, misvattingen en doem-scenario's een juiste plek te geven.

Onthou vooral dat virussen er altijd waren en altijd zullen zijn. Het is aan ons te bepalen hoe we er mee omgaan, met Van Eyck Reloaded willen we dat alleszins al in de juiste richting duwen. Tot snel!

Locatie - te gast bij BROEI

Locatie - te gast bij BROEI

Bio in een kasteel? Met Van Eyck reloaded gaat GLIMPS aan de slag in het Geeraard De Duivelsteen, een kasteel uit de 13e eeuw, vlak in het centrum van Gent. In 2020 opent het iconische gebouw haar deuren opent als Broei (link), een doe- en werkplek voor de volgende generatie. Met GLIMPS brengen we alvast de nodige bio-innovatie vibe in dit gebouw met unieke crypte. BROEI maakt van het Duivelsteen een unieke plek voor organisaties, collectieven én particulieren die werken met de nieuwe generatie om een half jaar lang te komen doen, denken & maken.

De klemtoon van BROEI ligt op kruisbestuiving in een open huis. De gasten leren van elkaar, inspireren, ondernemen, stimuleren elkaar en bouwen samen aan een nieuw collectief verhaal. Ze tekenen zelf de lijnen uit. Letterlijk zelfs. Met kleine ruimtelijke ingrepen transformeren ze de hallen tot multifunctionele hedendaagse plekken. Ze werken daarvoor samen met Constructlab, een geëngageerd Europees architectencollectief dat participatieve bouwprojecten opzet.

→ Neem deel aan één van onze activiteiten en bezoek het Duivelsteen!

Contact

Contact

Heb je vragen of wil je je Art x Biotech ideeën met ons delen?
Stuur ons een mailtje of kom eens langs in het Duivelsteen:

viktor@glimps.bio
+32 472 88 44 10

Geraard de Duivelstraat 1
(ingang via limburgstraat)
9000 GENT - België

Geopend op:
woensdag 14u tot 22u
donderdag 14u tot 22u
vrijdag 14u tot 01u
zaterdag 10u tot 01u
zondag 10u tot 18u

Sponsors

Dit project is een project van GLIMPS.bio in het kader van OMG! Van Eyck Was Here! , gefinancieerd door Stad Gent , ondersteund door BROEI.