Doe mee / trajecten

Doe mee / trajecten

Dit is Van Eyck Reloaded. Een project waarbij we biologie en biotech vermengen met kunst en loslaten op thema’s die onze geliefde schilder bezig hield. Want Jan Van Eyck was meer dan dat: hij was een een genie die wetenschap met kunst combineerde in zijn Lam Gods. Een geleerde die zich bezighield met thema’s die 600 jaar na datum, nog brandend actueel zijn: Het eeuwige leven (health), de relatie tussen mens en dier (food), schoonheid van kleuren (color) en de constante zoektocht naar nieuwe materialen (materials). Want wat als zijn fontein van het eeuwige leven in ons DNA te vinden is? Of wat als we een Lam Gods konden kweken in het lab om zo onze zonden te vergeven? En wat met het groeien van kleuren en canvassen om ons eigen bio-retabel te maken?

Met deze 4 thema’s willen we bruggen slaan: van Jan Van Eyck tot nu. Van biotech tot bio-art. Dit project wil tonen wat mogelijk is indien kunst en wetenschap samen gebruikt worden om onze bio-toekomst vorm te geven. Welkom in de wereld van biologie en kunst.

Food

Wat als we een Lam Gods zouden kunnen groeien in plaats van te slachten? Of moeten we misschien voor een plantaardige variant gaan? De toekomst van voeding is één waar Biotech en biologie een nog belangrijkere plaats gaan innemen. Van kweekvlees over microbiële eiwitten tot fermenteren: micro-organismen zullen alvast een belangrijke rol spelen.

Project Aquaponics

Project Aquaponics

Tegen 2050 zal de wereldbevolking oplopen tot 9.7 miljard mensen, waarvan bijna 70% zal wonen in stedelijk gebied. Door deze alsmaar groeiende bevolkingsdruk wordt de vraag naar duurzame alternatieven voor voedselvoorzieningen groot. Traditionele landbouw gaat vaak gepaard met overmatig gebruik van meststoffen en pesticiden, verarming van de bodem en hoge watervoetafdruk. Deze installatie toont hoe de duurzame toekomst van landbouw er kan uitzien gebaseerd op nature-inspired oplossingen, beter gekend als biomimicry.

Kort samengevat bootst dit aquaponics systeem een natuurlijk ecosysteem na, waarbij water met de uitwerpselen van de vissen wordt opgepompt naar de planten, waar het door een ecosysteem aan bacteriën op de wortels (ook wel het rhizosfeer microbioom genoemd) wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor de planten. Hierdoor wordt het water gezuiverd en kunnen de vissen genieten van vers water. Door het sluiten van deze kringloop combineert aquaponics principes van aquacultuur (kweken van waterdieren) met hydroponics (kweek van planten op water). Dergelijk systeem wordt reeds beperkt op grotere schaal toegepast, door bijvoorbeeld visteelt te integreren in een tuinbouwbedrijf.

De voordelen in vergelijking met traditionele landbouw zijn legio: tot wel 90% procent minder water verbruik, geen gebruik van meststoffen of insecticiden, niet afhankelijk van de grond, het weer of de seizoenen, lokale productie, minder landgebruik (ook door bv. in de hoogte te werken), minder werk en onderhoud,...

  • installation
  • 21.08.2020 / 14:00 - 15:00
Project oesterzwammen

Project oesterzwammen

Een oud kasteel, dikke muren, vochtige kelders, schimmels en… paddenstoelen? De oudste en permanente bewoners van het Duivelsteen bevinden zich in de crypte en gaven de nodige inspiratie voor het oesterzwammen project, waarbij we samen met enkele inwoners van de Renoboot aan de oude dokken oesterzwammen kweken in de crypte van het kasteel.

Eén van de grootste organische ‘afval’-stromen in onze samenleving is koffiegruis. Nu belandt dit zwart goedje maar al te vaak op de vuilnishoop, maar wat als je de restanten van je dagelijkse kopje kunt omtoveren tot een ware lekkernij? Koffiegruis blijkt nog tal van nutriënten te bevatten waar paddenstoelen met veel plezier van smullen. Daarna draaien we de rollen om en kunnen we genieten van deze Duivelse oesterzwammen gekweekt op Gentse koffieprut. Kan niet beter toch?!

  • installation
  • 01.09.2020 / 14:00 - 14:00

Colour

De kleuren die de gebroeders Van Eyck gebruikten in hun schilderijen waren niet van de minste. Ze staan bekend om hun ongeziene kleurschakeringen en het subtiele maar slimme gebruik van licht en schaduw. Wat als we het Lam Gods kunnen recreëren met pigmenten uit organisch ‘afval’, of als we de kleuren gewoon rechtstreeks groeien op het doek (of T-shirt)? Kom mee experimenteren met natuurlijke lichtgevende eiwitten of leer bij over het verleden van kleuren aan de hand van Van Eyck. Voor ieder wat wils, het wordt alvast een kleureycke week!

Health

In de 14e eeuw raasde de pest over het Europese continent en zorgde dit minuscuul organisme voor de dood van een derde van de bevolking. Dezer dagen hebben we te kampen met een nieuwe microbe maar staan we gelukkig veel verder dan 700 jaar geleden. Maar wat als we nooit meer ziek zouden worden? Wat als we het DNA in deze micro-organismen modificeren om ze te gebruiken in ons voordeel? Zal er ooit zoiets bestaan als een levenselixir of fontein van het eeuwige leven, waar Van Eyck ook al koortsachtig van droomde? Ontdek het allemaal in onze health-week!

Materials

Meer dan ooit moeten we nadenken over de manieren waarop we omgaan met onze materialen en hoe we producten en gebouwen op een duurzame manier kunnen produceren, gebruiken en uiteindelijk recupereren, in symbiose met onze natuur. Van Eyck had nog nooit gehoord van beton of plastics, maar ook zij bouwden gigantische bouwwerken met natuurlijke materialen, zoals het Duivelsteen, dat er tot op de dag van vandaag nog steeds staat! Duurzamer kan het toch niet? In dit traject kijken we naar de oplossingen van morgen om onze huidige materialen(over)consumptie toch een duurzaam jasje te geven.