Doe mee / trajecten

Doe mee / trajecten

Dit is Van Eyck Reloaded. Een project waarbij we biologie en biotech vermengen met kunst en loslaten op thema’s die onze geliefde schilder bezig hield. Want Jan Van Eyck was meer dan dat: hij was een een genie die wetenschap met kunst combineerde in zijn Lam Gods. Een geleerde die zich bezighield met thema’s die 600 jaar na datum, nog brandend actueel zijn: Het eeuwige leven (health), de relatie tussen mens en dier (food), schoonheid van kleuren (color) en de constante zoektocht naar nieuwe materialen (materials). Want wat als zijn fontein van het eeuwige leven in ons DNA te vinden is? Of wat als we een Lam Gods konden kweken in het lab om zo onze zonden te vergeven? En wat met het groeien van kleuren en canvassen om ons eigen bio-retabel te maken?

Met deze 4 thema’s willen we bruggen slaan: van Jan Van Eyck tot nu. Van biotech tot bio-art. Dit project wil tonen wat mogelijk is indien kunst en wetenschap samen gebruikt worden om onze bio-toekomst vorm te geven. Welkom in de wereld van biologie en kunst.

Food

Wat als we een Lam Gods zouden kunnen groeien in plaats van te slachten? Of moeten we misschien voor een plantaardige variant gaan? De toekomst van voeding is één waar Biotech en biologie een nog belangrijkere plaats gaan innemen. Van kweekvlees over microbiële eiwitten tot fermenteren: micro-organismen zullen alvast een belangrijke rol spelen.

Project Aquaponics

Project Aquaponics

Tegen 2050 zal de wereldbevolking oplopen tot 9.7 miljard mensen, waarvan bijna 70% zal wonen in stedelijk gebied. Door deze alsmaar groeiende bevolkingsdruk wordt de vraag naar duurzame alternatieven voor voedselvoorzieningen groot. Traditionele landbouw gaat vaak gepaard met overmatig gebruik van meststoffen en pesticiden, verarming van de bodem en hoge watervoetafdruk. Deze installatie toont hoe de duurzame toekomst van landbouw er kan uitzien gebaseerd op nature-inspired oplossingen, beter gekend als biomimicry.

Kort samengevat bootst dit aquaponics systeem een natuurlijk ecosysteem na, waarbij water met de uitwerpselen van de vissen wordt opgepompt naar de planten, waar het door een ecosysteem aan bacteriën op de wortels (ook wel het rhizosfeer microbioom genoemd) wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor de planten. Hierdoor wordt het water gezuiverd en kunnen de vissen genieten van vers water. Door het sluiten van deze kringloop combineert aquaponics principes van aquacultuur (kweken van waterdieren) met hydroponics (kweek van planten op water). Dergelijk systeem wordt reeds beperkt op grotere schaal toegepast, door bijvoorbeeld visteelt te integreren in een tuinbouwbedrijf.

De voordelen in vergelijking met traditionele landbouw zijn legio: tot wel 90% procent minder water verbruik, geen gebruik van meststoffen of insecticiden, niet afhankelijk van de grond, het weer of de seizoenen, lokale productie, minder landgebruik (ook door bv. in de hoogte te werken), minder werk en onderhoud,...

  • installation
  • 21.08.2020 / 14:00 - 15:00
Project oesterzwammen

Project oesterzwammen

Een oud kasteel, dikke muren, vochtige kelders, schimmels en… paddenstoelen? De oudste en permanente bewoners van het Duivelsteen bevinden zich in de crypte en gaven de nodige inspiratie voor het oesterzwammen project, waarbij we samen met enkele inwoners van de Renoboot aan de oude dokken oesterzwammen kweken in de crypte van het kasteel.

Eén van de grootste organische ‘afval’-stromen in onze samenleving is koffiegruis. Nu belandt dit zwart goedje maar al te vaak op de vuilnishoop, maar wat als je de restanten van je dagelijkse kopje kunt omtoveren tot een ware lekkernij? Koffiegruis blijkt nog tal van nutriënten te bevatten waar paddenstoelen met veel plezier van smullen. Daarna draaien we de rollen om en kunnen we genieten van deze Duivelse oesterzwammen gekweekt op Gentse koffieprut. Kan niet beter toch?!

  • installation
  • 01.09.2020 / 14:00 - 14:00
Lezing Peace of Meat, Avecom en Those Vegan Cowboys

Lezing Peace of Meat, Avecom en Those Vegan Cowboys

Whatever the future looks like, one thing is certain: We’ll still need to eat something. But what exactly we’re consuming could take any number of forms: proteins grown in bioreactors in the lab, vegetables right from a vertical farm to cricket based burgers. During this online event we'll focus on the future of lab-grown food and discuss how microbiology and precision fermentation will be shaping the future of food .

Curious how microbial protein burgers will taste like, how lab-based Foie gras is grown or how precision fermentation is used to make milk in a bioreactor? Join GLIMPS.bio for this online event of talks and panel discussion. You will recieve the Zoom Link information on October 8th after registration. There will be room for your questions during the panel discussion.

-- We ask for 5 euro entrance fee to avoid no-shows. All the revenue from this event will be donated to the Belgian Federation of Foodbanks (FoodBanks). --

The evening will be moderated by Jasper Bloemen, director at GLIMPS.bio. Check out the speakers on the ticket-link.

Workshop fermenteren: Van Eyck Springlevend!

Workshop fermenteren: Van Eyck Springlevend!

Nieuwsgierig naar de kleine micro-beestjes die zorgen voor de stevige prik van een verfrissend gemberbier? Benieuwd naar de magische smaakmakers in je favoriete kaas?

Laat je onderdompelen in de wondere micro-wereld die gefermenteerde producten zo verdomd lekker maakt en ontdek hoe jij zelf eenvoudig aan de slag kan met bokaal en kaasdoek.

In het duivels prachtige kasteel te Gent brengen we traditionele fermentaties weer tot leven en dit met een pittige, hedendaagse toets. We toveren onder andere saaie groenten om tot bruisende smaakbommetjes, achterhalen hoe we fluweelzachte yoghurt maken van letterlijk elk type melk en brouwen een bijzondere priklimonade. En wie weet rijp jij binnenkort je hoogsteigen ‘Cashewbert’ kaas in je kelder?

Eens de eerste kneepjes van de microbiële kunst onder de knie, bereiden we een origineel en kleurrijk mezzeh diner met onze gefermenteerde producten. Zo keer jij boordevol inspiratie voor verrassende smaken naar huis toe. Nodig je dierbare bubble-buddy uit en we sluiten de bruisende dag samen gezellig aan tafel af.

Workshop fermenteren: Brouwen bij Van Eyck

Workshop fermenteren: Brouwen bij Van Eyck

Drink je graag eens een biertje, een cocktail of liever iets fris? Zou je liever een gezond alternatief hebben voor een cola of een Jupiler of gewoon je oude brood een tweede leven geven?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met wilde ingrediënten uit je achtertuin en voedselresten uit je keuken. Je leert hoe je een giststarter maakt van natuurlijke ingrediënten en hoe je deze gebruikt om natuurlijk gefermenteerde frisdranken en lichte oerbiertjes te brouwen, net zoals ze in de tijd van Van Eyck brouwde!

Tijdens de workshop zul je al kunnen proeven van enkele wilde brouwsels en de rest mag je mee naar huis nemen.

Prijs:

  • Volwassene (+26) 60 euro
  • Jongere (-26) 35 euro
  • UiTPAS: 12 euro

Praktisch:

  • Leeftijd: 18+
  • Locatie: Geraard de Duivelsteen, Gent
  • Wanneer: 11 & 18 oktober
  • Tijd: 15-18u

Over de lesgever en organisator:

Via Fervente Fermenten wilt Marco de belangrijke plaats van gisten, bacteriën en schimmels in onze voedingsmiddelen benadrukken. Door terug te grijpen naar oude keukentechnieken en deze met hedendaagse kennis uit te leggen willen we voedselverspilling tegen gaan, mensen terug bewust maken over micro organismen in onze omgeving en gezond en lekker te combineren.

Deze workshop is georganiseerd door GLIMPS.bio samen met Marco Nervo van Fervente Fermenten in het kader van Van Eyck Reloaded.

Partners: Broei, Stad Gent en OMG! Van Eyck Was here.

Workshop fermenteren: Van Eyck Springlevend!

Workshop fermenteren: Van Eyck Springlevend!

Nieuwsgierig naar de kleine micro-beestjes die zorgen voor de stevige prik van een verfrissend gemberbier? Benieuwd naar de magische smaakmakers in je favoriete kaas?

Laat je onderdompelen in de wondere micro-wereld die gefermenteerde producten zo verdomd lekker maakt en ontdek hoe jij zelf eenvoudig aan de slag kan met bokaal en kaasdoek.

In het duivels prachtige kasteel te Gent brengen we traditionele fermentaties weer tot leven en dit met een pittige, hedendaagse toets. We toveren onder andere saaie groenten om tot bruisende smaakbommetjes, achterhalen hoe we fluweelzachte yoghurt maken van letterlijk elk type melk en brouwen een bijzondere priklimonade. En wie weet rijp jij binnenkort je hoogsteigen ‘Cashewbert’ kaas in je kelder?

Eens de eerste kneepjes van de microbiële kunst onder de knie, bereiden we een origineel en kleurrijk mezzeh diner met onze gefermenteerde producten. Zo keer jij boordevol inspiratie voor verrassende smaken naar huis toe. Nodig je dierbare bubble-buddy uit en we sluiten de bruisende dag samen gezellig aan tafel af.

Workshop fermenteren: Brouwen bij Van Eyck

Workshop fermenteren: Brouwen bij Van Eyck

Drink je graag eens een biertje, een cocktail of liever iets fris? Zou je liever een gezond alternatief hebben voor een cola of een Jupiler of gewoon je oude brood een tweede leven geven?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met wilde ingrediënten uit je achtertuin en voedselresten uit je keuken. Je leert hoe je een giststarter maakt van natuurlijke ingrediënten en hoe je deze gebruikt om natuurlijk gefermenteerde frisdranken en lichte oerbiertjes te brouwen, net zoals ze in de tijd van Van Eyck brouwde!

Tijdens de workshop zul je al kunnen proeven van enkele wilde brouwsels en de rest mag je mee naar huis nemen.

Prijs:

  • Volwassene (+26) 60 euro
  • Jongere (-26) 35 euro
  • UiTPAS: 12 euro

Praktisch:

  • Leeftijd: 18+
  • Locatie: Geraard de Duivelsteen, Gent
  • Wanneer: 11 & 18 oktober
  • Tijd: 15-18u

Over de lesgever en organisator:

Via Fervente Fermenten wilt Marco de belangrijke plaats van gisten, bacteriën en schimmels in onze voedingsmiddelen benadrukken. Door terug te grijpen naar oude keukentechnieken en deze met hedendaagse kennis uit te leggen willen we voedselverspilling tegen gaan, mensen terug bewust maken over micro organismen in onze omgeving en gezond en lekker te combineren.

Deze workshop is georganiseerd door GLIMPS.bio samen met Marco Nervo van Fervente Fermenten in het kader van Van Eyck Reloaded.

Partners: Broei, Stad Gent en OMG! Van Eyck Was here.

Colour

De kleuren die de gebroeders Van Eyck gebruikten in hun schilderijen waren niet van de minste. Ze staan bekend om hun ongeziene kleurschakeringen en het subtiele maar slimme gebruik van licht en schaduw. Wat als we het Lam Gods kunnen recreëren met pigmenten uit organisch ‘afval’, of als we de kleuren gewoon rechtstreeks groeien op het doek (of T-shirt)? Kom mee experimenteren met natuurlijke lichtgevende eiwitten of leer bij over het verleden van kleuren aan de hand van Van Eyck. Voor ieder wat wils, het wordt alvast een kleureycke week!

Workshop: Painted by Ferments

Workshop: Painted by Ferments

Acrylverf, gouache en inkten zijn voor vele kunstenaars en creatievelingen de sleutel om zich vrij te kunnen uitdrukken. De negatieve impact van sommige kunstmedia op het milieu blijft daarentegen vaak verborgen voor de eindgebruiker. Zo bevatten de felgekleurde varianten vandaag nog steeds pigmenten op basis van petroleum. Samen met de microplastics in acrylverf vormen zij een onderschatte afvalstroom die onze natuur vervuilt.

Wie had ooit gedacht dat een andere bedreiging voor ons milieu zoals food waste hiervoor een duurzaam alternatief kan bieden met de hulp van biodesign?

Tijdens deze workshop kijken we verder dan de ambachtelijke plantaardige pigmenten. We onderzoeken hoe gisten en bacteriën het kleurenspectrum van voedselafval kan vergroten. Hiervoor gaan we meteen aan de slag op papier en doek en experimenteren we met verschillende methodes. Tussendoor komen we op adem met zero-waste foods & drinks.

Voor kunstenaars en creatieve experimentalisten, gebeten door schilder- en tekenkunst.

-- Over de lesgeefster --

Narture wilt kunstenaars en creatievelingen meer duurzaamheid laten voelen in hun artistieke carriëre terwijl het een nieuw leven schenkt aan de voedselafvalberg. Daarom ontwikkelt Narture verf en inkt uit food waste via biodesign, met en voor kunstenaars.

Annabelle Cassiman (°1991, Gent) is industrieel ingenieur in de biowetenschappen die zich dagelijks onderdompelt in de experimentele wereld van voeding. Daarnaast leidt ze al sinds haar jeugd een dubbelleven in tekenateliers. In 2017 werkte ze voor het eerst met zelfgemaakte houtskool en inkt. Met het project Narture vond ze een weg om de twee werelden samen te brengen als een creatief manifest voor duurzaamheid, een onderwerp dat haar zeer nauw aan het hart ligt.

Deze workshop wordt georganiseerd door GLIMPS.bio, samen met Annabelle Cassiman en dit in het kader van het Van Eyck Reloaded. Partners: Broei, Stad Gent en OMG! Van Eyck Was here.

Health

In de 14e eeuw raasde de pest over het Europese continent en zorgde dit minuscuul organisme voor de dood van een derde van de bevolking. Dezer dagen hebben we te kampen met een nieuwe microbe maar staan we gelukkig veel verder dan 700 jaar geleden. Maar wat als we nooit meer ziek zouden worden? Wat als we het DNA in deze micro-organismen modificeren om ze te gebruiken in ons voordeel? Zal er ooit zoiets bestaan als een levenselixir of fontein van het eeuwige leven, waar Van Eyck ook al koortsachtig van droomde? Ontdek het allemaal in onze health-week!

Materials

Meer dan ooit moeten we nadenken over de manieren waarop we omgaan met onze materialen en hoe we producten en gebouwen op een duurzame manier kunnen produceren, gebruiken en uiteindelijk recupereren, in symbiose met onze natuur. Van Eyck had nog nooit gehoord van beton of plastics, maar ook zij bouwden gigantische bouwwerken met natuurlijke materialen, zoals het Duivelsteen, dat er tot op de dag van vandaag nog steeds staat! Duurzamer kan het toch niet? In dit traject kijken we naar de oplossingen van morgen om onze huidige materialen(over)consumptie toch een duurzaam jasje te geven.