Doe mee / trajecten

Doe mee / trajecten

Dit is Van Eyck Reloaded. Een project waarbij we biologie en biotech vermengen met kunst en loslaten op thema’s die onze geliefde schilder bezig hield. Want Jan Van Eyck was meer dan dat: hij was een een genie die wetenschap met kunst combineerde in zijn Lam Gods. Een geleerde die zich bezighield met thema’s die 600 jaar na datum, nog brandend actueel zijn: Het eeuwige leven (health), de relatie tussen mens en dier (food), schoonheid van kleuren (color) en de constante zoektocht naar nieuwe materialen (materials). Want wat als zijn fontein van het eeuwige leven in ons DNA te vinden is? Of wat als we een Lam Gods konden kweken in het lab om zo onze zonden te vergeven? En wat met het groeien van kleuren en canvassen om ons eigen bio-retabel te maken?

Met deze 4 thema’s willen we bruggen slaan: van Jan Van Eyck tot nu. Van biotech tot bio-art. Dit project wil tonen wat mogelijk is indien kunst en wetenschap samen gebruikt worden om onze bio-toekomst vorm te geven. Welkom in de wereld van biologie en kunst.

Food

Wat als we een Lam Gods zouden kunnen groeien in plaats van te slachten? Of moeten we misschien voor een plantaardige variant gaan? De toekomst van voeding is één waar Biotech en biologie een nog belangrijkere plaats gaan innemen. Van kweekvlees over microbiële eiwitten tot fermenteren: micro-organismen zullen alvast een belangrijke rol spelen.

Colour

De kleuren die de gebroeders Van Eyck gebruikten in hun schilderijen waren niet van de minste. Ze staan bekend om hun ongeziene kleurschakeringen en het subtiele maar slimme gebruik van licht en schaduw. Wat als we het Lam Gods kunnen recreëren met pigmenten uit organisch ‘afval’, of als we de kleuren gewoon rechtstreeks groeien op het doek (of T-shirt)? Kom mee experimenteren met natuurlijke lichtgevende eiwitten of leer bij over het verleden van kleuren aan de hand van Van Eyck. Voor ieder wat wils, het wordt alvast een kleureycke week!

Health

In de 14e eeuw raasde de pest over het Europese continent en zorgde dit minuscuul organisme voor de dood van een derde van de bevolking. Dezer dagen hebben we te kampen met een nieuwe microbe maar staan we gelukkig veel verder dan 700 jaar geleden. Maar wat als we nooit meer ziek zouden worden? Wat als we het DNA in deze micro-organismen modificeren om ze te gebruiken in ons voordeel? Zal er ooit zoiets bestaan als een levenselixir of fontein van het eeuwige leven, waar Van Eyck ook al koortsachtig van droomde? Ontdek het allemaal in onze health-week!

Materials

Meer dan ooit moeten we nadenken over de manieren waarop we omgaan met onze materialen en hoe we producten en gebouwen op een duurzame manier kunnen produceren, gebruiken en uiteindelijk recupereren, in symbiose met onze natuur. Van Eyck had nog nooit gehoord van beton of plastics, maar ook zij bouwden gigantische bouwwerken met natuurlijke materialen, zoals het Duivelsteen, dat er tot op de dag van vandaag nog steeds staat! Duurzamer kan het toch niet? In dit traject kijken we naar de oplossingen van morgen om onze huidige materialen(over)consumptie toch een duurzaam jasje te geven.